top of page

חפץ מעבר

הנקה ושינה

האם שנות היום קשורות לשנות הלילה?

לא מצליחה להרדם במיטתה

    

יקיצה מוקדמת בבוקר

      

איך אני מרגילה את איילה בת 5 חודשים לחץ מעבר? ומה כי מומלץ?

תשובה:

חפץ מעבר יכול להיות בובה רכה ונעימה, חיתול בד נעים, חיתול טטרה, או 'שמיכי' ו'חיתולי' שניתן לקנות בחנויות למוצרי תינוקות. מאוד חשוב להקפיד שהחפץ יהיה בטיחותי, ללא כפתורים או חלקים שיכולים להתפרק ממנו.
בשביל להרגיל אותה, ראשית תחשפי אותה אליו בסיטואציות חיוביות כמו: זמן משחק, טיול בעגלה, נסיעה באוטו, הנקה / בקבוק וכו'. כשאת רואה שהיא מתחילה לגלות בזה עניין ואף לחפש את זה במצבים החיוביים במהלך היום, התחילי לחשוף אותה אליו בהקשרים של שינה, למשל, הכניסי אותה למיטה יחד עם החפץ בתחילת הלילה.
קחי בחשבון שזה יכול לקחת גם שבועיים שלושה עד שבתך תקשר לחפץ המעבר, חשוב להתאזר בסבלנות ולא להחליף לה חפצים רבים בנסיונות הקשרות. בהצלחה.

בני בן 7 חודשים, מתעורר בשעה מאוד מוקדמת בבוקר (סביבות חמש וחצי) ואיננו חוזר לישון. מה אפשר לעשות כדי לגרום לו להתעורר בשעה יותר מאוחרת?

תשובה:

בוקר מוקדם הינו דבר סובייקטיבי. כל אחד מגדיר זאת קצת אחרת, ועדין כל עוד זה במסגרת השעות הסבירה, ניתן להחזיר תינוק לישון עד שעה יותר מאוחרת. (סבירה משמעה שלא נחזיר לישון תינוק שישן כבר 12 שעות ויותר).
בשביל להחזיר תינוק לישון, ראשית יש לגשת אליו בתחושה שהשעה עכשיו היא 2:00 בלילה ולא 5:00 בבוקר, מאחר וכשלכם ההורים ברור שהוא חוזר לישון, אתם מעבירים את התחושה לילד. כשאתם לא בטוחים בעצמכם, ומתלבטים - בנכם ירגיש את חוסר הביטחון וסיכוי נמוך שיצליח לחזור לישון. שנית, לאחר שנגשתם, החזירו אותו לישון, גם אם הוא מתנגד בהתחלה וגם אם זה לוקח לו זמן להרדם. בסופו של דבר הוא ירדם. תמשיכו כך בעקביות משך שלושה ארבעה בקרים והשעה החדשה והמאוחרת שבה התעורר תשמר לו גם לבקרים הבאים. אבל שוב אני מדגישה שחשוב להחזיר אותו לישון ולא לוותר, כי ויתור יגרום ליקיצות מוקדמות יותר בלילות ובבקרים הבאים. כמו כן, חשוב כל זמן ההרדמה להשאר בסביבת מיטתו ולא להתרחק ו'לטייל' איתו בבית. חשיפה לגירויים תוציא אותו מהשינה.

בהצלחה.

בתי בת החצי שנה, ישנה לילות רצופים ונרדמה הרדמות עצמאית עד השבוע האחרון. בשבוע האחרון היא החלה לדרוש להרדם רק על הידיים. כל פעם שאני מנסה להניח אותה במיטה היא צורחת. חשוב לי לציין שבשנות היום תמיד היתה מתקשה להרדם, והייתי מרדימה אותה על הידיים או בעגלה. יכול להיות שזה מה שמשפיע לה על הלילה?

תשובה:

אכן לשנות היום יש השפעה גדולה על שנת הלילה. מעצם העובדה שביום קשה יותר להרדם (רמת מלטונין, הורמון שינה נמוכה יותר מהלילה) גורמת להורים רבים 'לעזור' לילדיהם בהרדמות ובכך למעשה לקבע הרגלי שינה לא נכונים. חשוב מאוד להקפיד על הרדמה ביום בדיוק כמו ההרדמה בלילה. ילדים שרגילים ביום להרדם עם עזרה, מהר מאוד מצפים ודורשים את אותה עזרה גם בלילה, וזה בדיוק מה שבתך עשתה. אני ממליצה לך ללמד את בתך הרדמות עצמאית ביום ובלילה, גם אם בהתחלה זה יגרום לבתך להתנגד. התעקשי איתה והרגיעי על הידיים כל זמן שבוכה. ברגע שנרגעת השכיבי אותה חזרה במיטה.

בהצלחה.

בתי בת 10 חודשים ועדין יונקת. מדי ערב יש לה טקס שינה מסודר וקבוע שבסופו אני מניקה אותה ולאחר שנרדמת אני מכניסה אותה למיטה. בדר"כ היא ממשיכה לישון. הבעיה מתחילה כעבור שעה. היא מתעוררת ואני לא מצליחה להחזיר אותה לישון עד שאני לא מניקה אותה שוב. לא חשוב מה אני מנסה לעשות, היא בוכה והיא לא נרדמת וככה זה יכול להמשך כל הלילה. יש לילות שהיא ישנה רצוף 3 - 4 שעות, אבל זה הכי הרבה שהיא ישנה רצוף. גם ביום היא לא ישנה טוב. מה אני יכולה לעשות כדי להרגיל אותה לישון לילה שלם?​

תשובה:

בתך נרדמת מהר ובקלות בתחילת הלילה, אך היא נרדמת בעזרת גורם תלות - ההנקה. לכן, בכל פעם שמתעוררת במהלך הלילה, היא זקוקה לאותו גורם תלות על מנת לחזור לישון. כולנו מתעוררים במהלך הלילה, מסובבים את הראש לצד השני וממשיכים לישון. לעומת זאת תינוקות שנרדמים עם עזרה, (הנקה למשל) ,לא מצליחים להחזיר את עצמם לישון וזקוקים לאותם תנאים אליהם הורגלו בתחילת הלילה.
אני ממליצה לך לנתק לה את ההקשר של שינה והנקה, כשאת מניקה בתחילת הלילה, שימי לב לנתק אותה ברגע שקצב היניקות נחלש, כמו כן הניקי אותה באור על מנת לעזור לה להשאר ערה. כשקצב היניקות נחלש, נתקי אותה מהשד והשכיבי אותה לישון. גם אם בהתחלה היא תגיב בבכי, זה לא מרעב כי אם מהרגל. הרגיעי אותה והשכיבי אותה לישון. כך גם במהלך הלילה (אין צורך להדליק אור) אך כשקצב היניקות נחלש, נתקי אותה והחזירי אותה למיטה.
כאשר בתך תלמד להרדם ללא שום גורם תלות חיצוני, השינה שלה תהיה איכותית יותר, עמוקה יותר ורציפה יותר.

בתי אגם בת 4.5 חודשים,  מקסימה אבל מגיל אפס היא לא מוכנה לישון במיטה שלה, הפעם היחידה שהיא נרדמת במיטה זה בלילה וזה גם אחרי הרבה בכי. במהלך היום היא ישנה רק על הידיים, בנדנדה, או איתי במיטה. אחרת היא לא תישן בשום מקום אחר.
רציתי לדעת מה אפשר לעשות על מנת להרגיל אותה למיטה שלה גם בצהריים וגם בלילה, שתלך לישון בלי בכי?

תשובה:

משאלתך עולה שאגם התרגלה להרדם בדרכים שונות מלבד מיטתה, עובדה שמאוד מקשה עליה את ההרדמות במיטה. ככל שתמשיכי לנסות דרכים שונות בשביל להרדימה, זה רק יקשה עליה יותר להרדם במיטה. אני מציעה לך להתחיל להרדים אותה רק במיטתה, גם אם בהתחלה זה יהיה יותר קשה וילוווה בהתנגדות מצידה, מיום ליום ההתנגדות תרד ואגם תלמד להרדם במיטתה. בתור התחלה תשכיבי אותה, וכשהיא בוכה תרגיעי אותה על הידיים ברגע שנרגעת תחזירי אותה למיטתה וכך הלאה עד שהיא רגועה לגמרי. בשלב הראשון תשארי איתה עד שהיא נרדמת תוך כדי שאת מלטפת אותה תני לה את הביטחון במיטה. ספקי לה את התחושה שהמיטה הינה מקום טוב ובטוח להיות בו, ואל תוציאי אותה כל פעם שהיא בוכה ישר לידיים שלך, או אפילו למיטה שלך כי ככה היא מבינה שהמיטה אינה מקום בטוח להיות בו לטפי אותה ככה כמה ימים עד הרדמות מוחלטת. לאט לאט תתרחקי ממיטתה בזמן ההרדמות, כל כמה ימים תתרחקי עוד קצת, עד שאת מגיעה לשלב בו את מניחה אותה במיטה ויוצאת מהחדר מאוד חשוב להקפיד על תגובות עקביות, כלומר אם היא בוכה אז להרגיע על הידיים, אם היא רק 'מקטרת' במיטה, אז ללטף אותה במיטתה, ואם היא רגועה להשאירה במיטה. אותו דבר גם ביקיצות במהלך הלילה. אותן תגובות כמו שהיו בהרדמות הראשונית.

בהצלחה.​

bottom of page